نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1403/06/08 در دسته بندی پزشکی و پیراپزشکی
نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1403/06/08 در دسته بندی پزشکی و پیراپزشکی
زردی یا یرقان یکی از شایعترین مسائلی است که ممکن است نوزادان به آن دچار شوند. زردی واژهای است که برای توصیف رنگپریدگی یا زرد شدن پوست در نوزادان به کار میرود. این پدیده معمولاً در اثر افزایش مادهای به نام بیلی روبین در خون اتفاق میافتد.
بیلی روبین مادهای است که هنگام شکسته شدن گلبولهای قرمز خون تولید میشود. وظیفه کبد از بین بردن این ماده است. اما در نوزادان به دلیل مشکلات دستگاه گوارش و کبد نارس، این فرآیند با مشکل مواجه میشود و منجر به افزایش بیش از حد بیلی روبین در خون و در نتیجه پدیدار شدن زردی میگردد.
در ادامه علل اصلی ایجادکننده زردی در نوزادان مورد بررسی قرار میگیرد.
همچنین عواملی مثل تولد زودرس یا جذب کم شیر مادر خطر زردی را افزایش میدهند. بنابراین باید علل مختلف احتمالی را در نظر گرفت.
طبق مطالعات موجود، ختنه به طور مستقیم بر روی فرآیند دفع بیلیروبین از کبد و دستگاه گوارش تأثیر نداشته و نمیتواند زردی را درمان کند. البته برخی منابع احتمال میدهند ختنه با افزایش دفعات ادرار و مدفوع ممکن است سرعت دفع بیلیروبین را افزایش دهد.
برای نوزادان نارس یعنی نوزادانی که زودتر از هفته ۳۶ به دنیا آمدهاند باید تا رسیدن به سن ۶ ماهگی جهت انجام ختنه صبر کرد تا وضعیت جسمی و بهبودی کامل آنها تایید شود.
بعد از ۶ ماهگی و در صورت تایید وضعیت جسمی و بهبودی کامل نوزاد توسط پزشک، میتوان ختنه را انجام داد. اگر نوزاد زودرس بعد از تولد به مدت طولانی در بیمارستان یا مرکز درمانی بستری بوده، بهتر است تا بهبودی کامل او صبر کرد. نوزادان بسیار زودرس که وزن کمتر از یک کیلو داشتهاند بهتر است تا رسیدن به یک سالگی منتظر بمانند.
در کل باید وضعیت جسمی و بهبودی نوزاد زودرس توسط پزشک متخصص تایید شود تا زمان مناسب برای ختنه تعیین شود.
پزشکان توصیه میکنند در صورت مبتلایی نوزاد به زردی، ختنه تا زمان کاهش یافتن زردی به تعویق بیفتد.
هنگامی که سطح بیلیروبین خون نوزاد بالاتر از 11 باشد، پزشکان توصیه می کنند جراحی ختنه به مدت یک روز به تعویق بیفتد تا وضعیت بهبود یابد. اگر سطح بیلیروبین بیش از 15 باشد باید صبر کرد تا زیر 10 برسد، که این فرآیند حداقل 7 روز طول می کشد.
عجله در انجام ختنه توصیه نمی شود. بهتر است تا زمانی که نوزاد کاملا بهبود یافت، صبر کرد. پس از دو ماهگی نوزاد احتمالا بهبودی نسبی ایجاد شود و می توان بدون نگرانی ختنه را انجام داد. سلامت نوزاد اولویت است.
نکته:
ختنه به طور مستقیم بر روی سیستم گوارش(کیسه صفرا) و کبد نوزاد تاثیر نمیگذارد.
مکانیسم درمان زردی مربوط به عملکرد کبد و دفع بیلیروبین است که ختنه بر آن تاثیری ندارد.
اگر ختنه به طور غیرمستقیم باعث افزایش تعداد ادرار و مدفوع شود، ممکن است سرعت دفع بیلیروبین را کمی افزایش دهد اما نمیتواند درمانکننده زردی باشد.
یکی از نکات مهم در پاسخگویی به سوال اصلی "آیا ختنه میتواند یرقان یا زردی نوزاد را تحت تأثیر قرار دهد؟ یا اینکه: آیا ختنه باعث کاهش زردی نوزاد می شود؟ اکثر منابع نشان میدهند که ختنه توسط متخصص حتی در شرایط یرقان، امن است و خطر بیشتری ندارد. همچنین یرقان فیزیولوژیک معمولاً تأثیر منفی بر ختنه ندارد. و همچنین در کاهش زردی نیز آنچنان اثری ندارد بنابراین میتوان گفت که یرقان به طور معمول ختنه را تحت تأثیر قرار نمیدهد، اما در صورت وجود شرایط خاص پزشک باید تصمیم بگیرد.